Ukrajina začíná v Kyjevě

Do této zatím ještě neobjevené země se dostanete letecky a  praha kyjev letenky Levneletenky se dají obstarat v různých akcích za velice příznivou cenu.

Letenky vás přivedou na letiště v Kyjevě, kde putování po Ukrajině začíná a rozhodně se vyplatí udělat si v tomto městě několikadenní zastávku.

Z letiště Boryspil, které se nachází asi 37 km od Kyjeva se pohodlně přepravíte do Kyjeva vlakem nebo autobusem ze zastávek přímo před letištěm.

kyjev4

Kam se určitě podívat

Některá místa jsou tichou a velice důraznou vzpomínkou na lidi a dobu, a právě takovým místem je rezidence Viktora Janukovyče, bývalého proruského prezidenta, který krátce po převratu utekl do Ruska.

Rezidence se nachází severně od Kyjeva na břehu Dněperské přehrady a od roku 2014 je zpřístupněná veřejnosti. Je to připomínka na dobu, na špatného představitele země ve špatné době a na jeho nevkus, kterým se obklopil.

Nejsnadnější cesta je metrem a následné autobusem.

kostel

Město

V Kyjevě nezapomeňte navštívit Náměstí nezávislosti, kde se uskutečnily protesty proti tehdejšímu prezidentu Viktoru Janukovyčovi. Nebylo to poprvé, kdy se toto náměstí stalo historicky významným místem a lidé se zde shromažďují už od vzniku Kyjeva.

Klášter svatého Michala je mimořádně krásná a zajímavá stavba pravoslavné církve ležící v blízkosti parku a u lanovky. Stavba má nápadnou fasádu bílé a blankytně modré barvy a zdobí ji zlaté věže. Cesta sem z Náměstí nezávislosti trvá pěšky deset minut a vstupné je zdarma

Nad městem se tyčí nejmladší chrám sv. Ondřeje se zelenozlatou kopulí dostavěný až v roce 1767.

Město je plné různých restaurací a ukrajinská kuchyně je velice pestrá a chutná. Známý je například šašlik – marinované maso napíchané na plochých jehlách se opéká buď samotné anebo spolu s cibulí a jinou zeleninou. Šašlik má mnoho podob a je to jídlo rozšířené ve více zemích bývalého sovětského bloku. Boršč je opravdu původní ukrajinský pokrm, i když je často uváděno, že je ruský. Jde o polévku, která se vaří z toho, co je k dispozici. Základ tvoří vývar a červená řepa, přidává se maso, více druhů a také ostatní zelenina, může se zjemnit smetanou.