Každý, kdo hledá ideální materiál na desku na kuchyňskou linku, musí neomylně zvolit kámen. Nic lepšího na našem trhu ani není k dispozici. Je to krásný a odolný materiál a investice do kamene se vám v dlouhodobém časovém horizontu jednoznačně vyplatí. Nicméně i pokud jde o kámen jako takový, tak stále máte mnoho možností na výběr. Můžete totiž volit mezi kamenem přírodním anebo umělým.
Pokud jde o přírodní kámen, existuje hned několik nerostů, které můžete ve své kuchyni mít, ať už v podobě pracovní desky, zad kuchyně, různých obkladů, podlah anebo třeba drobných dekoračních předmětů. Lidé nejčastěji volí mezi žulou a mramorem. V případě namáhané kuchyňské pracovní desky je ovšem lepší sáhnout po žule, protože je mnohem odolnější a není tak pórovitá a vydrží větší namáhání. Mramor se naopak lépe hodí například do koupelen. Ať už však vsadíte na libovolný přírodní materiál, tak v tomto případě překvapivě platí, že do kuchyně se lépe hodí kámen umělý.
Proč je umělý kámen v kuchyni lepší volba?
V první řadě je třeba uvést, že ani s přírodním kamenem v kuchyni rozhodně neuděláte chybu, a vždy to bude lepší volba, než lamino anebo masivní dřevěná pracovní deska. Nicméně umělý kámen má ve srovnání s tím přírodním v podobě pracovní desky několik předností. V první řadě není pórovitý, takže nesaje tekutiny a nepřejímá cizí pachy, a proto se také mnohem lépe udržuje.
Ovšem i mezi umělými kameny můžete volit, na trhu už je totiž vedle známého umělého kamene také kámen technický. A ten má ještě dokonalejší vlastnosti v tom, že na něj můžete bez potíží odložit třeba i rozpálenou pánev z plotny a vůbec to nebude vadit – technický kámen se totiž vyznačuje velkou odolností vůči prudkým změnám teploty. A samozřejmě je také odolný vůči mechanickému a chemickému poškození, takže je do kuchyně naprosto ideální.