Kurkuma a její potenciál

Kurkuma Nakliceno se už od pradávna využívá v ajurvédské a čínské medicíně a své místo si našla i v západní medicíně.

Kurkuma je považovaná za látku, která působí preventivně proti některým druhům rakoviny. Stará se o to jedna složka – kurkumin. Jde hlavně o rakovinu v oblasti hlavy a krku. Z vědeckých studií vyplývá, že pacienti, kteří absolvovali chemoterapii, dosáhli lepších výsledků, pokud pravidelně konzumovali kurkumu.

koření

V tradiční medicíně se používá jako první pomoc na nejrůznější poranění. Má svíravý účinek, a proto například u řezné rány zamezí krvácení. Zlepšuje také hojení, čistí odumřelou a mrtvou tkáň. Podporuje růst nových a zdravých buněk. Posiluje srdce, snižuje cholesterol, čistí játra. Přináší úlevu při emočním napětí a depresi. Oživuje mozkovou činnost, tak se doporučuje ke konzumaci starším lidem.

Kurkumin je také silný antioxidant bojující proti volným radikálům a tím i proti stárnutí lidského organismu. Stejná látka pomáhá brzdit i zánětlivé procesy v těle. Z přírodních látek je to nejsilnější protizánětlivý prostředek. Jako přírodní doplněk se používá i na zmírnění bolestí kloubů a při léčbě artritidy.

Kurkumu by lidé měli užívat v kuchyni co nejčastěji. Spolu s chilli, skořicí a zázvorem tvoří skupinu koření s originální chutí, pro které se najde široké uplatnění pro zpestření mnoha pokrmů.

koření1

Co je vlastně kurkuma?

Kurkuma je sušený a rozemletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Je jednou ze základních složek kari koření. Často se s ním potkáte v indické, pákistánské, perské a thajské kuchyni. Z kurkumy se vyrábí také škrobová moučka, která se používá k zahušťování rybích polévek. Díky své barvě je kurkuma také skvělým přírodním barvivem. To se využívá při barvení potravin, například těstovin nebo rýže. Kurkuma má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčicovou chuť.

Z kurkumy se dělá i „zlaté mléko“. Jde o přípravu rostlinného mléka smíchaného s kurkumou, kardamonem, chilli a zázvorem.